
Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο: ασφάλεια ή παγίδα;
Το διαδίκτυο τα τελευταία 15 χρόνια, έχει μπει πολύ δυναμικά στην ζωή μας. Πιο παλιά, εαν κάποιος ήθελε να κάνει μια εργασία για την σχολή του, έπρεπε να πάει σε μια βιβλιοθήκη και να ψάξει την εγκυκλοπαίδεια, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο. Από την στιγμή όμως που σχεδόν ο κάθε άνθρωπος του δυτικού κόσμου έχει την δυνατότητα να αποκτήσει έναν υπολογιστή και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα.
Με μια απλή πλοήγηση σε μια μηχανή αναζήτησης, το ευρύ κοινό έχει πρόσβαση σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό άρθρων, τα οποία μπορεί ο καθένας να ανεβάζει χωρίς λογοκρισία ή κάποιον έλεγχο για το αν η πηγή είναι έγκυρη ή αν έχει χρησιμοποιήσει την σωστή βιβλιογραφία. Από την άλλη όμως, το διαδίκτυο μπορεί να φιλοξενήσει και πολλά ενδιαφέροντα και πολύ στοχευμένα άρθρα και έρευνες. Αυτή η ελευθερία της πρόσβασης, δίνει την δυνατότητα στο ευρύ κοινό να έρχεται σε επαφή με διάφορα άρθρα ποικίλης θεματολογίας. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα, ψάχνουν στο διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα θέματα που τους απασχολούν, με αποτέλεσμα να πέφτουν σε διάφορες παγίδες. Η πιο συνηθισμένη παγίδα, είναι να ταυτίζουν τον εαυτό τους με όσα συμπτώματα διαβάζουν ότι ίσως έχουν κάτι και τελικά να καταλήγουν να κάνουν διαγνώσεις για πιθανές νόσους που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Η πιο ανησυχητική προέκταση, είναι να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με βάση τα όσα διαβάζουν στις διάφορες σελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα πράγματα φυσικά δεν είναι άσπρο ή μαύρο και είναι πολύ σημαντικό να τα βλέπουμε με κριτική ματιά και μόνο. Η σωστή χρήση όλων αυτών των μέσων, θα διευκολύνει την ζωή μας και μπορεί να μας διαφωτίσει στο προς τα πού να ψάξουμε. Μόνο έτσι πρέπει να βλέπουμε το διαδίκτυο, ως ευκαιρία για να δώσουμε στο μυαλό μας τροφή για σκέψη, καθώς δεν μπορεί να μας προσφέρει λύσεις, μιας και ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ολότητα και όχι ως σύμπτωμα. Το διαδίκτυο μπορεί να φωτίσει μόνο κάποιες πτυχές που ίσως δεν έχουμε προσέξει και κατ΄επέκταση να απευθυνθούμε στον ειδικό. Ένα πολύ βασικό που θα μας βοηθήσει, είναι να φιλτράρουμε τα όσα διαβάζουμε, ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι η έρευνα είναι σωστή μεθοδολογικά. Πόσο ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα; Μήπως τελικά έχουμε ξεχάσει να ακούμε το ένστικτο μας;
Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας- Οικογενειακή/Συστημική Σύμβουλος
marina.kritikou@yahoo.com
Πηγή Φωτογραφίας: www.star.gr